BELANGRIJK! Open Kwandoo in FIREFOX of GOOGLE CHROME. internet Explorer kan mogelijk problemen veroorzaken.
OPGELET: Als je een @hotmail mailadres gebruikt, check dan zeker de SPAM folder. Helaas komen mails die vanuit Kwandoo verstuurd worden hierin terecht.Chez Max

Bibliotheek Genk
Stadsplein 3, 3600 Genk
8 vrije plaatsen
29/01/2023
BIB_20230129_ChezMax
Vanaf 15:00 tot 18:00
Na de succesvolle editie van Chez Mustafa, waarbij we de Dichter des Vaderlands Mustafa Kör uitnodigden voor een poëtische namiddag in de bib, komt er op algemeen verzoek een vervolg! We vroegen deze keer dichter & romanschrijver Max Temmerman om gasten uit te nodigen voor een namiddagje Chez Max. Dezelfde formule: een heerlijke namiddag in de grootste huiskamer van Genk met poëzie, literatuur en muziek. Max neemt enkele vrienden mee naar Genk en het zijn niet van de minsten! Ruth Lasters, Annelies Verbeke, Sam De Graeve en Josse De Pauw vergezellen Max op het podium en trakteren op een portie mooie woorden. Gave Jehaes (cello) zorgt voor de muzikale noot en wij zorgen natuurlijk voor koffie en zondags gebak!

Wie zijn Max en zijn vrienden?

Max Temmerman (1975) schrijft in 2011 zijn eerste dichtbundel Vaderland. Dat levert meteen een nominatie op voor de C. Buddingh’ Prijs 2012. Daarvoor was hij al langer actief met poëzie bezig. Hij was verbonden aan Antwerpen Boekenstad, onder andere als begeleider van de Antwerpse stadsdichters. Hij schrijft zelf nog vier bundels: Bijna een Amerika, Zondag acht dagen, Huishoudkunde. En Koninklijk Circus (dat laatste bevat tevens foto’s van Diego Franssens.) In 2014 krijgt hij de Herman De Coninck Publieksprijs voor het gedicht ‘Beesten’ uit de bundel Bijna een Amerika. In 2016 was hij voor het eerst in Genk te gast met de Dichters van Vrijdag.

In 2020 verschijnt zijn eerste roman Coniferen. In volle corona moesten wij de leesclub Genk Leest digitaal laten doorgaan, maar Max maakte er toch een unieke belevenis van met zijn actieve deelname! In oktober 2022 verschijnt Verre vriend, zijn tweede roman.

Max is ook directeur van schouwburg De Kern in Wilrijk en is een groot muziekliefhebber. Zijn artistieke vriendenkring is omvangrijk en inspirerend. Wij vroegen hem vijf vrienden uit te nodigen, wat voor hem geen eenvoudige opdracht was. Dit zijn ze geworden:

Ruth Lasters (1979) is een meermaals bekroond dichter/auteur. Ze debuteerde met de roman Poolijs waarvoor ze de Vlaamse Debuutprijs 2007 kreeg. Haar poëziedebuut Vouwplannen werd ook bekroond met de Debuutprijs Het Liegend Konijn 2009. In 2014 verscheen De Laatste Straatmuzikant, een boekje geschreven voor onder meer anderstaligen. In 2015 verscheen haar tweede dichtbundel Lichtmeters, waarvoor ze de Herman De Coninckprijs in ontvangst mocht nemen. Naast proza en poëzie schrijft ze geregeld een opiniestuk voor De Standaard. Maar wellicht kent u haar nog het best als voormalige stadsdichter van Antwerpen.

Annelies Verbeke (1976) is een Vlaamse schrijfster die met haar debuutroman Slaap! meteen verschillende prijzen won. Er volgenden daarna nog enkele topwerken als Vissen redden en Dertig dagen, alsook enkele bundels met kortverhalen. Ze leek even klaar met de boekenwereld, maar bevindt zich nu weer op kruissnelheid: eerder dit jaar kreeg ze de Ultima voor de Letteren, ze schreef September, en werkt ook aan een operette. Ze zal haar favoriete fragmenten voorlezen.

Josse De Pauw(1952) is een levende legende en vooral bekend als acteur in meer dan 50 Belgische en buitenlandse films. Maar hij is ook theatermaker, regisseur en auteur. Naast theaterteksten schrijft hij ook verhalen en reisverslagen. Hij is echter vooral de schrijver, speler en maker van succesvolle theaterstukken. Je kon hem vorig seizoen op C-mine nog aan het werk zien in The Butcher, een voorstelling van Gorges Ocloo, die in Genk zijn artistieke talent ontdekte!

Sam De Graeve (1970) studeerde Germaanse talen, gaf les, schreef en tekende voor allerhande kranten, tijdschriften en televisie. Hij werkte onder andere als eindredacteur voor 'De Slimste Mens Ter Wereld'. Met 'De waanzin van het detail', een documentaire over de schilder Sam Dillemans die hij maakte met regisseur Luc Lemaître, won hij in 2008 de Fipa D'Or. Hij was van 2010 tot 2011 hoofdredacteur van het blad Humo. Na 17 jaar bij Woestijnvis werd hij in 2018 uitgever bij Borgerhoff & Lamberigts, de uitgeverij van… Max Temmerman.

Gave Jehaes (2001) is studente cello aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en volgt daarnaast filosofie te Leuven. In haar studies en werk probeert ze het raakpunt op te zoeken waar het talige en de muziek elkaar begroeten en aanvullen. Gave is ook als één van de gezichten van De Zes, de jeugdjury van de Koningin Elisabeth Wedstrijd. Voor haar is cello een symbiose tussen het gesproken woord en de rijke klankenwereld. Een jong en veelbelovend talent dus, de uitgelezen persoon om deze poëtische namiddag muzikaal op te luisteren.


Prijslijst

 • Normaal:
  • Standaardprijs: €15,00
 • Leden Bib:
  • Standaardprijs: €10,00
 • Leden Davidsfonds Genk:
  • Standaardprijs: €10,00
 • -26 jaar:
  • Standaardprijs: €10,00
 • VT-statuut:
  • Standaardprijs: €5,00
 • V.I.P. van de BIB:
  • Standaardprijs: €0,00

Reservatie data

 1. 24/10/2022 10:00 tot 28/01/2023 16:00 (Iedereen)

Inschrijven niet mogelijk

back to top