Algemene vragen
Eerste keer aanmelden?
Antwoord: Als je niet aangemeld bent, dan kan je het hele vakantieaanbod bekijken, maar kan je niets boeken.
Wil je een lessenreeks, workshop of informatiebijeenkomst boeken, dan moet je eerst aanmelden met jouw gebruikersnaam en paswoord, zoals je die in jouw account hebt ingegeven.
Heb je nog geen account? Volg de stappen bij de vraag "Wat is registratie?"
Nadat je geregistreerd bent, krijg je een mail met een activatielink.
Als je op de link in de mail klikt, kan je daarna de gegevens van je kinderen inbrengen. Je kan ook jouw paswoord instellen waarmee je kan aanmelden.Hoe verander ik mijn persoonlijke gegevens of instellingen?
Antwoord: Als je ingelogd bent, klik je in het menu rechts op het scherm op “mijn contactgegevens”, “mijn gezin” of “mijn logingegevens”.
Inschrijven en betalen
Kan ik ervoor zorgen dat mijn kind samen zit met zijn vriendjes?
Antwoord: Vanaf nu kan je ook online vriendjes inschrijven (max. 2). Maar de ouders van het vriendje moeten zelf nog de inschrijving voltooien en betalen binnen 24 uur en zelf een account op voorhand hebben aangemaakt en (digitaal) toestemming hebben gegeven om hun kind in te laten inschrijven. Inschrijvingen ter plaatse aan onze loketten kan voor vriendjes (max. 2) onmiddellijk volledig afgehandeld en betaald worden. Je moet dan wel de rijksregisternummers van de kinderen hebben en de naam en het adres van de persoon die die andere kinderen ten laste heeft. Zorg ook voor een schriftelijke toestemming van de ouder van die kinderen die je wenst in te schrijven. Hoe toestemming geven om elkaars kinderen samen online in te schrijven?
Welke stappen moet je zelf ondernemen (als een andere ouder de inschrijving zal doen):
· Maak duidelijke afspraken met de andere ouder.
· Log aan.
· Klik op de rode knop “Inschrijven met vriendjes”.
· Geef het e-mailadres op van de ouder die jouw kind(eren) mag inschrijven. Dit e-mailadres moet gekend zijn in het systeem.
Welke stappen moet de andere ouder ondernemen (inschrijver):
· De andere ouder krijgt vervolgens een e-mail, waarin gevraagd wordt om de aanvraag voor jouw kind in te schrijven, te bevestigen.
· Na klikken op de link kan hij per kind bevestigen dat hij de aanvraag goedkeurt.
· Onder “vriendjes inschrijven” krijgt de andere ouder nu ook de vriendjes te zien. Nu staat alles klaar om de inschrijving door de andere ouder te laten uitvoeren.
Inschrijving
· De inschrijving verloopt hetzelfde als een inschrijving voor eigen kinderen.
· De andere ouder selecteert per kamp zijn kind(eren) en de eventuele vriendjes die hij kan inschrijven.
· Alle normale regels van inschrijvingen blijven geldig (controle op leeftijd, of het kind al ingeschreven is, …)
· Na bevestiging van de inschrijvingen zal de betaling opgesplitst worden: elke ouder ontvangt de inschrijving van zijn kind(eren).
· Elke ouder ontvangt een e-mail met bevestiging van inschrijving en het verzoek om het corresponderende bedrag online te betalen.
Belangrijke info
· Het fiscaal attest wordt aan de ouder van het kind uitgereikt.
· Je kan maximaal 2 vriendjes inschrijven.
· Probeer de toestemming aan de andere ouder een paar dagen vóór de inschrijving te regelen.
· Je kan zelf nog altijd inschrijvingen uitvoeren voor je eigen kinderen, ook al heb je de andere ouder ook toestemming gegeven.
· Je kan elkaar toestemming geven om elkaars kinderen in te schrijven. LET OP: Geef die ‘toestemming’ best een paar dagen op voorhand en niet de dag van de online inschrijving zelf! Dat bespaart tijd en kopzorgen.Kan ik vriendjes van mijn kind onmiddellijk zelf inschrijven?
Antwoord: Wil je dat jouw kind samen met zijn vriendjes in een sportkamp of sportles zit? Ja, dat kan! Zie de vraag: Kan ik ervoor zorgen dat mijn kind samen zit met zijn vriendjes? Geef tijdig jouw toestemming aan de ouder die jouw kind inschrijft.
Wij raden ten zeerste af om onder jouw naam andere kinderen in te schrijven omdat de briefwisseling (zoals fiscaal attest, enz.) gekoppeld is aan de account dat je aanmaakt bij de registratie en de inschrijvingen die onder deze account gebeurd. Als je andere kinderen inschrijft onder jouw account zal je dus een foutief fiscaal attest ontvangen (alle kinderen zullen er op vermeld staan die je onder jouw account hebt ingeschreven en betaald). Dit is op jouw eigen verantwoordelijkheid, er worden geen nieuwe fiscale attesten hiervoor opgemaakt. Andere kinderen kan je wel correct inschrijven als je dit ter plaatse doet aan onze loketten. Je moet dan wel de rijksregisternummers van de kinderen hebben en de naam en het adres van de persoon die die andere kinderen ten laste heeft. Zorg ook voor een schriftelijke toestemming van de ouder van die kinderen die je wenst in te schrijven.Hebben Genkenaren voorrang om zich in te schrijven?
Antwoord: Voor de sportkampen hebben die kinderen die gedomicilieerd zijn in Genk voorrang.
Uitzondering voor gedeeld verblijf van kinderen: Gelijke voordelen, ook voor Genkse kinderen die elders gedomicilieerd zijn.
Sommige verenigingen, sportclubs en stedelijke diensten geven een beperkt (financieel) voordeel aan Genkenaren of Genkse kinderen. Als je kind bijvoorbeeld omwille van co-ouderschap bij beide ouders verblijft maar niet in Genk gedomicilieerd staat, dan loop je als Genkenaar al eens een voordeel voor je kind mis. Bij sportactiviteiten/vakantiekampen van de stad of vereniging betalen inwoners soms een andere prijs dan niet-inwoners. Zonder domicilieadres in Genk kom je niet in aanmerking voor dit voordeel.
Hier bestaat een oplossing voor: je vraagt aan het loket in het stadhuis een melding van gedeeld verblijf in het bevolkingsregister aan. Er wordt dan een melding genoteerd dat het kind soms op jouw adres verblijft. Het adres van je kind verandert hierdoor niet. Let wel: zo ’n registratie kan enkel bij de andere ouder. Dus niet voor verblijf bij grootouders of andere familieleden. Deze melding geeft verder geen socio-economische of fiscale rechten of plichten.
Het verzoek wordt ingediend op basis van de gerechtelijke beslissing of het gezamenlijk akkoord tussen de ouders m.b.t. de huisvesting van de minderjarige. Is er geen schriftelijke overeenkomst, dan moet het akkoord van de andere ouder gevraagd worden.
Registreren doe je (na afspraak) bij de afdeling Burgerzaken van de stad.
Zodra de registratie is voltooid, vraag je een attest om voor te leggen bij de stedelijke diensten of Genkse verenigingen zoals de dienst Sport, de Jeugddienst of RapopStap.
De voordelen en voorwaarden verschillen per dienst en per vereniging. Vraag er steeds naar bij elke inschrijving zodat je kind optimaal van de voordelen kan genieten.
Deze registratie is gratis.
Betalingsvoorwaarden?
Antwoord:
- Inschrijven = betalen. Betalen kan voor activiteiten van de Dienst Jeugd en Dienst Sport online of via bancontact of cash aan de balies.
- Voor het aanbod van de lokale dienstencentra is het ook mogelijk om via overschrijving te betalen. Betaling van de factuur dient te gebeuren binnen de maand.
- De opvang die aangeboden wordt bij activiteiten van de Dienst Jeugd zal ter plaatse afgerekend worden. Online kan je wel aangeven welke dagen je opvang wenst.
- Wanneer een lessenreeks, sportkamp of activiteit wordt geschrapt, krijg je het inschrijvingsgeld terug.
Tarieven en kortingen
Antwoord: De tarieven staan bij elke activiteit vermeld.
Er wordt korting toegekend in geval van:- Statuut verhoogde tegemoetkoming: 50% korting, zolang je statuut geldig is
De dienst duidt dan in je account aan dat je hier recht op hebt. De korting wordt vanaf dan automatisch verrekend bij het afrekenen en is 1 kalenderjaar geldig (eindigt op 31/12).
Je dient dit elk nieuw kalenderjaar te vernieuwen.
Opgelet: deze kortingen worden niet met terugwerkende kracht toegekend.
* opgelet: verhoogde tegemoetkoming wordt niet toegepast op voor-en naopvang bij een activiteit, inschrijvingsgeld Grabbel&Co en lessenreeksen SportinGenk Park.
Daarnaast zijn er kortingen die automatisch verrekend worden:
- grote gezinnen: wanneer je uit het aanbod van de Dienst Jeugd inschrijft voor 3 kinderen of meer krijg je 25% korting. Niet geldig voor het SportinGenk aanbod.
Terugbetaling door derden
Antwoord: Deelname aan (sport)activiteiten zijn niet enkel fiscaal aftrekbaar. Heel wat ziekenfondsen en werkgevers doen ook een tegemoetkoming voor sportkampen, kinderopvang of speelpleinwerkingen. Als je ziekenfonds voorziet in een tegemoetkoming voor jeugdactiviteiten of sport, vraag je bij hen een formulier. Het attest voor deelname aan sport- of jeugd activiteiten kan je in jouw account vinden bij 'mijn attesten'.
Dit attest kan samengevoegd worden met het formulier van de mutualiteit en ingediend worden bij het ziekenfonds.
U dient dit dus niet meer te overhandigen aan de sport- of jeugddienst.Kan ik een fiscaal attest krijgen?
Antwoord: Voor kinderen jonger dan 12 jaar krijg je een fiscaal attest.
Kosten voor opvang voor kinderen tot 12 jaar kan je in je belastingen inbrengen.
Ten laatste voor 15 juni krijgen alle ouders een fiscaal attest van de kosten die ze het vorige jaar gemaakt hebben voor opvang. Opgelet: op het fiscale attest staan enkel effectief betaalde bedragen vermeld. Terugbetaalde bedragen, boetes of openstaande facturen staan hier niet op vermeld. Ook worden geen nieuwe attesten gemaakt indien ouders voor andere kinderen inschrijven: hiervoor zie vraag "Kan ik ervoor zorgen dat mijn kind samen zit met zijn vriendjes?"Kan ik inschrijvingen annuleren en terugbetaald krijgen?
Antwoord: Betaalde activiteiten georganiseerd door stad Genk kunnen slechts worden terugbetaald om de volgende redenen:
Bij annulatie wegens ziekte of annulatie om medische redenen kan de activiteit (lessenreeks, sportkamp, activiteit, workshop,…) volledig terugbetaald worden indien dit schriftelijk of per e-mail gemeld wordt, ten laatste, op de dag van de start van de activiteit (tot 9 uur ’s ochtends) én indien de annulatie geldt voor de volledige duur van de activiteit.
Hiervoor dient een medisch attest binnen 5 dagen aan de Infobalie bezorgd te worden. Er kan niet terugbetaald worden voor afzonderlijke dagen van afwezigheid (o.w.v. ziekte of medische redenen). Indien de activiteit gestart is, kan geen terugbetaling meer gebeuren.
Wanneer een activiteit of cursus georganiseerd door stad Genk wordt geschrapt door te weinig deelnemers, krijg je het volledige inschrijvingsgeld teruggestort. Er kan in de mate van het mogelijke voor jou een gepast alternatief worden gezocht.
Annuleren kan enkel schriftelijk via e-mail aan Dienst Sportpromotie: sportingenk@genk.be of Jeugd Genk: jeugd@genk.be.
Stad Genk (waaronder Dienst Sportpromotie en Jeugd Genk) is niet verantwoordelijk voor het foutief of dubbel online inschrijven. Hiervoor kan geen terugbetaling gebeuren.
Opgelet! Terugbetalingen kunnen enkel via storting gebeuren. Gelieve er rekening mee te houden dat dit niet meteen na de annulatie kan gebeuren.
Lees het volledige reglement van Dienst Sportpromotie op onze website www.sportingenk.be.
Werking activiteiten
Aansprakelijkheid?
Antwoord: De inschrijver verklaart dat de deelne(e)m(st)er over een normale gezondheid beschikt en heeft kennis genomen dat de aansprakelijkheid van de organisatoren begint en eindigt op de uren zoals vermeld in het programma. De inrichters zijn in geen geval aansprakelijk voor ongevallen of schade, veroorzaakt buiten de opgegeven uren.
We zijn niet aansprakelijk voor schade of verlies van spullen.
Als je kind bewust iets of iemand schade toebrengt of kwetst, dan moet jij (of je familiale verzekering) de kosten betalen.Ongeval tijdens een activiteit?
Antwoord: Als jij of je kind een ongeval krijgen, krijg je een ongevallenformulier. De dienst vult de gegevens over het ongeval en eventuele aansprakelijkheid in en ondertekent het formulier. Je vervolledigt de gegevens van het “slachtoffer”.
Je laat een arts de medische verklaring invullen en bezorgt dit formulier de volgende werkdag aan de betrokken dienst.
Je betaalt alle kosten en vraagt aan je mutualiteit een attest voor het remgeld. Van de apotheker vraag je een onkostennota. Beide documenten bezorg je ook aan de betrokken dienst.
De dienst handelt dit verder af.
Bij dringende kwetsuren gaan de begeleiders na telefonische consultatie van de ouders (indien het om kinderen gaat) rechtstreeks met de gekwetste naar de dokter of het ziekenhuis. Indien nodig wordt een ziekenwagen ingeschakeld. Als er kosten zijn, dan moet je die eerst zelf betalen.Foto's
Antwoord: Tijdens de activiteiten maken we foto's. Door je kind in te schrijven neem je hier kennis van en geef je ons toestemming om beeldmateriaal te gebruiken op websites of publicaties. Als je niet wil dat we beeldmateriaal van je kind(eren) maken, geef je dit schriftelijk door aan de dienst, dit voor de start van elke activiteit.
Middagpauze tijdens de hele dag-activiteit - wat meebrengen?
Antwoord: Als je kind een hele dag sportkamp of activiteit heeft, dan geef je een lunchpakket, genoeg drinken en een gezond tussendoortje mee.
Kan ik nog van activiteit wisselen?
Antwoord: Wisselen van een activiteit is enkel mogelijk na overleg met de Dienst Sportpromotie en dit pas vanaf de woensdag na de eerste inschrijvingsdag. Let dus goed op bij je inschrijving!
De Dienst Sportpromotie is niet verantwoordelijk voor foutief of dubbel online inschrijven. Hiervoor kan geen terugbetaling gebeuren.
Als je een activiteit wilt wisselen, dien je dus steeds eerst contact op te nemen met de Dienst Sportpromotie. Wat de sportkampen betreft: indien je wisselt naar een duurder sportkamp, zal je het verschil dienen bij te betalen. Bij wisseling naar een goedkoper sportkamp, zal er geen terugbetaling mogelijk zijn.
Bereid je daarom goed voor voordat je aan je inschrijving begint. Een tip: noteer goed op voorhand voor welk kamp of welke activiteit je wilt inschrijven. Met een goede voorbereiding kan je al veel problemen achteraf vermijden.Samenstelling groepen?
Antwoord: De samenstelling van de groepen gebeurt op basis van leeftijd (geboortejaar) en het gekozen aanbod. Voor de zwemlessen gebeurt dat op basis van het niveau van het kind en niet op basis van leeftijd.
Zwemmen
Kan mijn kind met zijn broer of zus samen zwemles volgen?
Antwoord: Dat kan. Kinderen worden in niveaugroepen ingedeeld en kunnen, als het kind 5 jaar is bij de start van de lessenreeks, samen zwemles volgen op hetzelfde uur.
Moet er rekening gehouden worden met de omkleed-tijd van mijn kind voor de zwemles?
Antwoord: Het startuur van de zwemles is het uur dat de les start in het zwembad en vermeld staat op de website. Ouders worden gevraagd 15 minuten vroeger aanwezig te zijn om hun kind te helpen omkleden zodat de lesgever het kind tijdig mee naar het zwembad kan nemen zodat de les stipt kan starten.
Moet ik mijn kind helpen omkleden voor de zwemles?
Antwoord: Ja. Voorzie voldoende tijd om jouw kind te helpen omkleden zodat de les tijdig kan starten op het aangegeven uur!
Mijn kind is te jong om zwemles te volgen, waar kan ik terecht?
Antwoord: Is uw kind jonger dan 5 jaar? Dan kan jouw kind terecht bij de Gezinsbond Bondspetters Genk. De Gezinsbond volgt net zoals de Dienst Sport en de Zwemclub Neptunus de nieuwe leerlijn zwemmen. Ze geven het gedeelte 'waterwennen' en ‘leren veilig zwemmen’.
Leert mijn kind geen schoolslag meer?
Antwoord: Neen. De Dienst Sport (samen met de Gezinsbond, de zwemclub Neptunus, de scholen e.d.) volgen de nieuwe leerlijn zwemmen. Dit is een methode om kinderen eerst waterveilig te maken zodat ze leren overleven in het water. Het is een methode die kinderen zeer wendbaar maakt in het water en waarbij al de basisvaardigheden voor eender welke zwemslag worden aangeleerd. Na de water-safety-test (eindbrevet Orka) zal pas begonnen worden met het aanleren van een technische zwemslag (crawl, rugslag, schoolslag).
Mijn kind heeft zijn zwembrevet niet behaald, enkel een oefenbrevet, wat moet ik doen?
Antwoord: Op het oefenbrevet staan oefeningen om zich te verbeteren. Ga met jouw kind extra oefenen. Afhankelijk van het advies van de zwemlesgever kan je jouw kind opnieuw inschrijven of één lessenreeks overslaan zodat jouw kind later de zwemlessen terug kan aanvatten. Bij een nieuwe inschrijving zal jouw kind opnieuw getest worden.
Mijn kind heeft een zwembrevet behaald, wat moet ik doen?
Antwoord: De Dienst Sport raadt aan om zwemles te blijven volgen tot jouw kind de water-safety-test behaald heeft. Op dit moment is een kind “waterveilig” en kan het zich doelmatig voortbewegen in het water: dit is het eindbrevet Orka.
Hoe lang duurt het vooraleer mijn kind kan zwemmen?
Antwoord: Jouw kind zal een heel traject doorlopen met als doel zich veilig te kunnen voortbewegen in het water. Er worden op heel wat verschillende vaardigheden geoefend: stuwen, rotatie, ademhaling, vormspanning e.d. Hiervoor zijn heel wat stappen nodig en dit vraagt tijd. Gemiddeld zal een kind dit traject doorlopen (indien het kind 5 jaar is) op 1,5 jaar. Indien jouw kind meer tijd nodig heeft raden we aan extra te oefenen met jouw kind. Indien jouw kind snel vordert kan uw kind dit traject sneller afleggen. Dit is altijd in samenspraak met de zwemcoördinator. In één lessenreeks (10 weken) wordt er naar een brevet toegewerkt. De laatste les van de lessenreeks wordt de test afgelegd.